תכנון מפעל מתבסס על תהליך והיקפי הייצור במטרה להגיע לייצור אופטימלי ללא "צווארי בקבוק" בקו הייצור.
פעולה ראשונה בתכנון, שמתבצעת במקביל ללימוד תהליך העבודה, היא הכנת רשימה עם נתונים מדוייקים של המכונות ואמצעי הייצור: גודל (חזית, עומק, גובה), מרווחי עבודה מארבעת צדדים ואספקות נדרשות (חשמל, מיזוג ואוורור, מים מטופלים, אוויר דחוס, חנקן, תקשורת, ניקוזים וכד'). צרכי אספקת החשמל הן בסיס להגדרת צרכי המיזוג. נאסוף מידע על הספק ביחידות KVA .
במתח של V230 ההספק הוא 230 כפול זרם לפאזה חלקי 1.52. במתח של V380 ההספק הוא זרם לפאזה חלקי 1.52. ההספק יאפשר לנו לחשב את פליטת החום ביחידות של BTU/H שהוא הספק כפול 3,413. מידע זה יאפשר לנו להגדיר את המזגן הנדרש.
יש הבדל אם אמצעי הייצור הם מכונות וקו ייצור אוטומטי או אם אמצעי הייצור הם מכונות ושלחנות עבודה שבהם יושבים עובדים (כמו במערך ייצור אלקטרוני). כאשר מערך הייצור עתיר עובדים חשוב לאפשר תנאים פיזיים טובים יותר. תאורה (רצוי טבעית) אוורור ומיזוג ומרווחי עבודה מותאמים לעובדים.
נושא השטח הוא האתגר הגדול של המתכנן הפונקציונלי. המדד המדוייק לניצולת שטח הוא שטח נטו חלקי שטח ברוטו.
ככל שתגדל ניצולת השטח כך יחשב התכנון ליעיל יותר. במפעל יצרני עתיר ציוד ניצולת השטח היא 0.5 ואפילו פחות. כלומר מכל 1,000 מ"ר רק 500 משמשים ישירות את הציוד, כל השאר מוקדש למעברים, קירות ומדרגות.
שטחי המעברים הם האתגר של המתכנן. הוא יכול לשלב שטחים סביב אמצעי ייצור באופן יעיל. לדוגמה: החזית של ציוד 1 יכולה להיות גם החזית של ציוד 2 או לחילופין מרווח עבודה אחר של ציוד 2. המעבר יכול להיות החזית האחורית של ציוד המשמש לתחזוקה ולא לשימוש שוטף.
מספר המעברים הוא גורם חשוב בניצולת השטח, ככל שיגדלו כך תקטן ניצולת השטח. ככל שיאוחדו מרחבי העבודה סביב אמצעי הייצור, ויתוכננו מעברים יעילים, כך יקטן השטח "המבוזבז" ויתקבל מערך חסכוני יותר בשטח. תוצאה מיידית תהיה מרחקי שינוע קטנים יותר שהם מדד חשוב לתהליך הייצור יעיל, (בתנאי שהציוד ממוקם בהתאם לתהליך העבודה).
תכנון נכון יכלול את כל פעילות המפעל, כולל משרדים מחסנים אזורי עזר חצר, גודל רכבים נכנסים, מרווחי תמרון, כניסות ויציאות למבנה ולמחלקות, גודלי פתחים, חניה, מספר חניות ומיקומם, מסלול בין החניה למבנה, גודל לובי, שמירה ובקרת כניסה, שינוע בתוך המבנה ובין הקומות, גודל מעליות כולל הדלתות, צרכי וגודל כל שטחי העזר לייצור.
תכנון נכון יתבסס על כיווני התנועה בהתאם לתהליך העבודה ויקטין מרחקים כדי להגדיל יעילות.
תכנון האחסון במפעל כולל אחסון ח"ג, מלאי בתהליך ותוצרת גמורה מומלץ לקרוא את המאמר
תכנון מחסן
http://minimax52.blogspot.co.il/2013/03/blog-post_1144.html
מהנדס ראשי במשרד מינימקס מהנדסים העוסק בניהול פרויקטים ותכנון פונקציונלי ואדריכלי של: משרדים ושטחי היי טק, אולמות וקוי ייצור, מעבדות, מחסנים, חדרי מחשב, מוקדי שירות, אולמות תצוגה, מוסכים ומגרשי חניה. המשרד יודע ללוות את לקוחותיו החל משלב הגדרת הצרכים למבנה ועד לסיום כל התהליך בשלב אכלוס השטח החדש.